fbpx

Stardust – ny bok og forestilling av Hilde Louise

Stardust – ny bok og forestilling av Hilde Louise

Hilde Louise Asbjørnsen tar oss tilbake til forrige århundre og sine største musikalske heltinner og deres røverhistorier. Disse er samlet til en forrykende historie om kvinnefrigjøring og musikk. Boken «Stardust» blir sluppet i januar 2021 etterfulgt av forestillingen med samme navn, som blir satt opp for første gang 3. februar 2021 på Edderkoppen Scene i Oslo.

Du kan allerede nå forhåndsbestille et signert eksemplar av boken som utgis av Pitch Forlag den 18. januar. Forhåndsbestill signert versjon her!
Billetter til showet på Edderkoppen Scene kan kjøpes her.

 

Musikkhistorien og historien generelt fortelles ofte gjennom mannlige bragder, og Asbjørnsen ønsket å se den gjennom øynene til store divaer som brøt barrierer og regler lenge før vi brant bhen på slutten av 60-tallet. Både boka og forestillingen, ved navn «Stardust», forteller om kampene, ambisjonene og seierne til åtte ikoniske, kvinnelige artister som levde i en tid vi i dag ser på som kvinneundertrykkende og tungrodd, men også en tid da jazz var rock n roll. Disse historiene både inspirerer og sjokkerer, og viktigst av alt: må ikke glemmes. 

– Jeg ble spurt om å spille en forestilling for noen år tilbake ved navn «A Star Is Torn», som ble skrevet i 1979, og som omhandlet flere av historiens store sangerinner. Prosjektet var i utgangspunktet veldig interessant, men da jeg leste manus kjente jeg at hvis jeg først skulle snakke om disse damene, så var det helt andre historier jeg ville fortalt. Fokuset var, som tittelen understreker, på tragedien rundt livene til disse store stjernene. Både som kvinne anno 2020 og som artist var det så mye annet jeg var nysgjerrig på, forteller Hilde Louise Asbjørnsen. 

Hun bestemte seg for å skrive en egen morsom, inspirerende og sjokkerende forestilling som fokuserte på alt det fantastiske disse damene faktisk fikk til, og i research-prosessen ble det også et bokprosjekt ut av det. Hun har valgt artister som har inspirert henne musikalsk, og som alle gjennomgikk en målrettet kamp for å nå målene sine. Historiene deres er eventyrlige, og Asbjørnsen mener at de fortjener å hentes frem fra støvet. Som forfatteren dramatiserer hun noen av situasjonene og bringer dem til live, samtidig som hun på snedig vis tar oss med på en reise igjennom forrige århundres verdenshistorie. 

– Jeg ønsker å fortelle om et univers som for oss høres utrolig ut, men som er nærmere i tid enn man tror. Et univers hvor din egen oldemor levde, og kanskje gjorde et par ting i mørket som hun aldri ville fortalt deg om hun hadde hatt sjansen. I vår tids kjønnsdebatt er det lett å tenke at våre formødre var kuede ofre, men det fantes også kvinner som tok de kortene de fikk utdelt og presterte fantastiske og overraskende ting, avslutter hun.  

«Stardust» handler om synd, skam, ekstase og ambisjon på oldemors tid. Fortalt med glimt i øyet og ispedd tekstutdrag fra forrige århundres største jazzklassikere. Forestillingen er også fylt til randen med drivende musikalske numre som gir deg lyst til å løpe hjem, sette på Monroe, Holiday, Baker, Smith og Dietrich og sprette champagnen.